Namaz iz korenja in čičerike

Namaz iz korenja in čičerike

Sestavine (za 8 oseb):

  • 6 velikih korenčkov
  • sol
  • poper
  • 4 stroki česna
  • 800 g kuhane čičerike iz pločevinke
  • 0,5 žličke paprike v prahu
  • 0,25 žličke mlete kumine
  • 2 žlici limoninega soka
  • 4 žlice olivnega olja

 Priprava:

Pečico segrejemo na 180 stopinja Celzija. Korenje očistimo in operemo. Po potrebi ga ostrgamo ali olupimo. Če imamo majhne korenčke, jih pustimo cele, drugače pa korenje narežemo na približno 5 cm velike kose.

Manjši globok pekač obložimo s papirjem za peko. V pekač stresemo korenje in ga enakomerno razporedimo po dnu pekača. Začinimo ga s soljo in poprom, prelijemo z eno žlico olivnega olja in za približno 35 min potisnemo v ogreto pečico. Med peko ga na vsakih 15 min premešamo, da se enakomerno zapeče.

Česen olupimo in grobo sesekljamo. Po 35 min peke pekač s korenjem vzamemo iz pečice, dodamo česen, premešamo in pekač še za približno 10 min potisnemo v ogreto pečico. Po 45 min pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se korenje ohladi.

Čičeriko iz pločevinke stresemo v cedilo, speremo pod tekočo vodo in dobro odcedimo. V električni mešalnik stresemo pečeno korenje in česen ter dodamo odcejeno čičeriko, mleto kumino in mleto papriko. Sestavine na hitro zmiksamo. Med mešanjem nato prilijemo olivno olje in limonin sok. Mešamo še toliko časa, da dobimo gladek namaz. Če je namaz pregost, dodamo malo vode ali olivnega olja. Namaz poskusimo in po potrebi začinimo s soljo.

Namaz iz korenja in čičerike
Risbe, ki krasijo naslovnico splente strani, so prispevali učenci OŠ Zbora odposlancev Kočevje, OŠ Ob Rinži Kočevje, OŠ Stara Cerkev, OŠ Dr. Ivan Prijatelj Sodražica in OŠ Fara. Vsem učencem in njihovim učiteljem se zahvaljujemo za sodelovanje.
To Top