Porova pita

Porova pita

Sestavine

250 g listnatega testa

3 srednje veliki pori

6 tankih rezin gavde

20 g masla

3 žlice ekstra deviškega olivnega olja

2 žlici olivnega olja

1 jajce

2 ščepca soli

1 žlička timijanovih lističev

Posip

parmezan

5 tankih rezin  gavda sira

 

Por narežemo na kolobarje

Segrejemo olje in maslo. Na maščobo stresemo narezan por, dodamo sol, potem pa pokritega dušimo 5 minut. Odišavimo s timijanom in nekoliko ohladimo.

Listnato testo razvaljamo na pravokotnik 30 x 20 centimetrov. Zunanje robove namažemo z vodo in zavihamo za 2 centimetra. Zavihke blago razvaljamo s kuhinjskim valjarjem.

Testo položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Prebadamo ga  z vilicami (ne robov).

Parmezan drobno naribamo.

Jajce gladko razžvrkljamo z žlico hladne vode. Z jajcem premažemo robove testa, celotno površino pa potresemo z naribanim parmezanom.

Pečico segrejemo na 180°C.

Pekač za 10 do 15 minut položimo v segreto pečico.

Porova pita
Risbe, ki krasijo naslovnico splente strani, so prispevali učenci OŠ Zbora odposlancev Kočevje, OŠ Ob Rinži Kočevje, OŠ Stara Cerkev, OŠ Dr. Ivan Prijatelj Sodražica in OŠ Fara. Vsem učencem in njihovim učiteljem se zahvaljujemo za sodelovanje.
To Top