Popoldanske kuharske delavnice na partneskih osnovnih šolah.

S hrano ta pravo gre pamet v glavo!

Z mesecem oktobrom smo že zakorakali v drugo polovico projekta Zdravko. V tekočem šolskem letu nas čaka še veliko aktivnosti, nedvomno pa je ena izmed pomembnejših uvajanje zdrave prehrane v šolske jedilnike, ki poteka sistematično.

Te dni na različnih osnovnih šolah na Kočevskem potekajo popoldanske kuharske delavnice, kjer učenci skupaj s svojimi starši usvajajo in nadgrajujejo svoje znanje s področja zdrave prehrane in ustvarjajo zdrave kuharske dobrote. Delavnice v 10ih sklopih bodo potekale skozi vse šolsko leto.

Ob pričetku projekta smo najprej vzpostavili delovni aktiv za šolsko prehrano, kjer smo določili izbor zdravih jedi, ki jih bomo uvajali v osnovne šole. Izbrali smo predvsem jedi iz žitaric, skute, zelenjavne namaze, sledijo pa še jedi iz zelenjave kot samostojni obrok ter jedi iz stročnic. Pred uvedbo jedi na jedilnike pa izbrane jedi pod strokovnim vodstvom pripravlja kuharsko osebje. Vzporedno z uvajanjem jedi na vseh partnerskih osnovnih šolah potekajo popoldanske kuharske delavnice za učence in njihove starše, kjer pod budnim očesom strokovnega vodje g. Jureta Munde pripravljajo in degustirajo uvajane jedi.

Izpeljali smo že dva sklopa popoldanskih delavnic in sicer prvi sklop iz ajdove in prosene kaše ter drugi sklop jedi iz skute. Otroci si nabirajo nove izkušnje, starši pa imajo možnost nadgrajevati svoje znanje. Slednjim je v večini prepuščena skrb za čisto posodo, saj imajo otroci polne roke dela z rezanjem, sekljanjem, mešanjem in seveda na koncu tudi s pokušanjem. Pri zadnjem, najslajšem opravilu, se jim pridružijo tudi starši. Da pa lahko kuharsko srečanje ostane v najlepšem spominu, pa nam opisuje komentar ene od udeleženk: »Resnično iskrena hvala za vso organizacijo in izvedbo tako super delavnice. Ne bi mogli izbrati bolj primerne osebe, kot je g. Jure, ki svoje delo opravlja z vso ljubeznijo in srcem. Preživeli smo lepo popoldne in še lepši zaključek ob pokušanju dobrot.«

Vse izpeljane dogodke lahko spremljate na naši spletni strani www.zdravko-luk.si, kjer najdete tudi okusne recepte za popestritev jesenskih obrokov.

Projekt z akronimom Zdravko izvaja Ljudska univerza Kočevje, za katerega smo del sredstev pridobili iz Evropske unije in bo trajal do 30. junija 2016. V projektu sodeluje 5 osnovnih šol iz regije: OŠ Zbora odposlancev, OŠ Ob Rinži, OŠ Stara Cerkev, OŠ Sodražica in OŠ Fara.

 

Sonja Hribar, koordinatorica projekta Zdravko

Popoldanske kuharske delavnice na partneskih osnovnih šolah.
Risbe, ki krasijo naslovnico splente strani, so prispevali učenci OŠ Zbora odposlancev Kočevje, OŠ Ob Rinži Kočevje, OŠ Stara Cerkev, OŠ Dr. Ivan Prijatelj Sodražica in OŠ Fara. Vsem učencem in njihovim učiteljem se zahvaljujemo za sodelovanje.
To Top